Station Walkenried  
   
 
Walkenried
Station
Station bouw
Ruine
Stellwerk
Module 1
Module 2
Module 3
Module 4
Module 5
Module 6
Module 7
Module 8
 
Links
Disclaimer
Switch
Home
Deze paginas gaan over station Walkenried.

Station Walkenried (Bahnhof Walkenried) is in het tijdvak (epoche III) waarin ik het station nabouw nog grensstation tussen de Bundesrepublik Deutschland (BRD) en de Deutsche Demokratische Republik (DDR).

 


In de zestiger jaren gaan alleen goederen nog via dit station de grens met de DDR over.
Daarnaast heeft het station nog een aansluiting met de smalspoor spoorbaan van de SudHarz Eisenbahn (SHE). Vooral hout wordt in Walkenried verladen. Daarnaast is aan de kant waar de SHE aansluit ook een 'Schotter' (steenslag) laadinstallatie. Achter de goederenloods is een Culemeyer laad/lospunt. Tot slot heeft de plaatselijke gipsfabriek een railaansluiting op het station en bevind zich aan de andere kant van het station het "Schotterwerk Walkenried". Kortom een interresant station, dat vele spelmogelijkheden biedt binnen het kader van de FREMO.


Het door mij, al deels gebouwde, station bestaat uit acht modules met een lengte van ongeveer 1,22 meter (per module) voor de normale stationsomgeving en drie modules voor de aansluiting met de gipsfabriek.
Totaal komt dit dan neer op ruim 9,5 meter station. Daarnaast heb ik nog vier dubbelsporige bochtmodules die eventueel ook aansluitend gebruikt kunnen worden.

Voor de 2e Wereldoorlog was de gehele lijn tussen Nordheim en Nordhausen dubbelsporig uitgevoerd. Na de oorlog, toen Nordhausen in de DDR kwam te liggen is het baanvak tussen Walkenried en Erlich, het grenssation aan DDR zijde, naar enkelspoor teruggebouwd. Op de tekening is dit ook te zien, aan de linkerkant komt de lijn dubbelsporig binnen vanuit de richting Nordheim en aan de rechterkant wordt de lijn enkelsporig doorgezet in de richting Nordhausen (DDR). De kleine driehoek dient voor de aansluiting met de gipsfabriek.

De keren dat het station ingezet is op de FREMO bijeenkomsten in Hoorn staan hieronder. Elk jaar wordt het station een beetje completer.

        
FREMO bijeenkomst Hoorn 2010
Het hele station is nog kaal, en niet alle sporen zijn aanwezig.
FREMO bijeenkomst Hoorn 2011
De sporen zijn compleet en enkele gebouwen markeren de belangrijkste opstallen van het station.
Alleen het stationsgebouw wordt nopg een hele klus.
FREMO bijeenkomst Hoorn 2012
De zijkanten rondom het Betriebswerk hebben nu een groene 'groundfoam' basislaag.
Met dank aan Thomas Woditch voor de foto

Oh ja, dat papieren sein vervangt het daglichtsein dat, helaas kapot was. Ik heb na deze bijeenkomst besloten om alle seinen in Wattenscheiders Signalschachten in te bouwen.

 
Er is dus nog heel wat werk te verzetten.